За какво да внимаваме при избора на брокер на недвижими имоти – 3 важни правила

  • 7 месеца ago

На всеки от нас в някакъв етап от живота се налага поне веднъж да се сблъска с трудоемката задача да намери дом за семейството си или да продаде стар такъв. Често това е стъпка, която хората вземат заради присъединяващ се нов член на семейството и необходимостта от по-голямо местенце, промяна на работното място, притискащи обстоятелства или пък инвестиция. 

За съжаление тази задача е доста трудна за повечето oт нас именно защото това е стъпка, която вземат твърде рядко, за да са запознати с всички особености, рискове и актуалната информация в тази динамична и вечно променяща се среда. Най-мъдрият избор, който хрумва на част от хората е да се свържат с професионалист, чието ежедневие са недвижимите имоти и познава добре рисковете, особеностите и актуалните цени, за които наистина се сключват сделките, а не просто хаотично определените стойности в обявите. 

Лошата новина е, че в България пазара за недвижими имоти е нерегулиран. Съответно няма изисквания, на които трябва да отговарят агенциите, лицензи или каквото и да било. Това прави избора на брокер трудна задача и ние ще се опитаме да Ви дадем няколко съвета, които да Ви насочат при избора на специалист и червените флагове, за които да внимавате.

Започнете от агенцията

Първата стъпка, която трябва да направите, за да стесните кръга от потенциални брокери е да изберете агенция. Не е толкова лесно колкото звучи, защото към ноември 2023г. в София област има над 1700 регистрирани агенции. Хубаво е да посъберете информация от възможно най-много хора възползвали се от услугите на агенции и след това да отсеете. 

Проучете отзивите за брокерите, разберете върху какво се основават ценностите им и проверете в какво са специализирани. Имайте предвид, че ще работите с 1 брокер и размера на агенцията не е от значение, като дори малки агенции често обръщат повече внимание на своите клиенти.

Съветваме при избора на агенция да проверите дали имотите, които рекламират се предлагат ЕДИНСТВЕНО ЗА ЧАСТНИ ЛИЦА. Това означава, че искат да вземат ДВОЕН комисион (и от продавача и от купувача). По закон имат право да представляват и двете страни, но предлагането на имота САМО на частни лица стеснява кръга от потенциални купувачи и продавачи твърди много. 

Между 70 и 80% от клиентите използват услугите на брокер. Следователно агенции, предлагащи имоти само на частни лица, защитават своя интерес, а не този на която и да било от страните по сделката. Оставям Ви сами да размишлявате за моралните ценности зад подобни ходове на агенцията и дали бихте работили с тях. 

Проверете брокера

След като сте избрали коректна агенция с коректни практики, с добро име и отзиви е време да изберете брокер. Правилата на играта се определят от агенцията и културата която е създала, така че брокерът до голяма степен ще действа и ще спазва същите процедури както са научени и останалите. 

Въпреки това, всеки има своя характер, подход, силни и слаби страни, като всекиго друг. Тук бихме Ви посъветвали да се уверите, че брокерът с когото ще работите е вещ и запознат с типа имот към който сте се насочили. Има агенти, които са се специализирали тясно в покупката и продажбата на парцели или на търговски помещения, на проблемни имоти, на жилищни имоти и т.н. 

Също така се уверете, че брокерът с когото работите не е от онзи тип „нахалници“, които се опитват да Ви притискат и да вземат решения вместо Вас. Вместо това се насочете към тези, които дават всичко от себе си да Ви запознаят с всяка ситуация и да ви поучават, за да можете Вие самите да вземете информирано решение, като резултат от насоките на агента на когото сте се доверили. 

В крайна сметка – хора сме. Много е важно и да изберете човек когото просто „усещате“ и с когото говорите на един език, защото е много вероятно да Ви се налага да се чувате, работите и доверявате на този човек в следващите няколко месеца.

Внимавайте какво подписвате

Ако има едно нещо, което трябва със сигурност да запомните от тази статия, то това е да четете какво подписвате. Случаите, в които са се появявали клиенти при нас желаещи да им съдействаме с продажбата, но в последствие се оказва, че са подписали ексклузивен договор, който и „смъртта“ не може да развали са десетки.
Не ме разбирайте погрешно, ексклузивните договори не са нещо лошо или нещо, което тотално да отбягвате. 

Имат и много ползи като основната е, че след сключването на ексклузивен договор, агентите могат да инвестират много повече, време, енергия и пари в маркетирането на Вашия имот, защото са уверени, че ще бъдат възвърнати вложените ресурси. 

Предлагащите недвижим имот без ексклузивен договор, внимават изключително много с бюджета, който отделят за рекламата, защото знаят че е силно вероятно имота да бъде продаден от друг брокер и инвестираното от тях да отиде на вятъра. 

Обръщайте специално внимание обаче на клаузите за прекратяване на договорите, периода и неустойките при неизпълнение. Попадали сме на договори, които гласят, че дори 6-12 месеца след прекратяването на договора или изтичането на неговия срок, не можеш да си продадеш жилището и им дължиш възнаграждение. Често след въпрос как са подписали подобни договори, получаваме отговори от типа на „Ами, той е племенник на брата на леля ми и не му мислих много“. 

В общи линии заключението е, че работата с брокер на недвижими имоти може да ви спести нерви, пари и много от личното ви време. Добавяйки от времето на опитен професионалист, ще избегнете рисковете, ще свалите емоционалният товар от раменете и ще разполагате с опита и контактите на своя агент. 

За съжаление и рисковете около избора на правилният агент също са не малко, но следвайки тези 3 прости съвета увеличавате шансовете си значително!

Compare listings

Compare